Hier vindt u veel voorkomende tips om fouten te voorkomen.

Type bestanden
Bestanden kunnen worden aangeleverd in de bestandsformaten: PDF, JPG,TIF.EPS

Fonts
Alle bestanden moeten worden aangeleverd met ingesloten lettertypes of met alle tekst in outlines/contouren moeten worden aangeleverd.

Voorkeur
Bij het aanleveren van uw bestanden gaat de voorkeur uit naar een (certified) PDF. Indien u afbeeldingen gebruikt, raden wij u een resolutie van 300 dpi aan. Omdat wij weten dat dit niet altijd mogelijk is, hanteren wij een minimum van 140 dpi. Indien er afbeeldingen onder de 250 dpi in het bestand zitten worden deze automatisch verhoogd naar 300 dpi met een beter resultaat als in photoshop. Alleen moet u er rekening mee houden dat afbeelding onder de 200 dpi altijd slechter qua kwaliteit zijn dan afbeelding van de gevraagde 300 dpi,

Microsoft Word – Publisher – Excel – Powerpoint
In het Microsoft Office pakket is het mogelijk drukbare bestanden te maken. Deze bestanden moet u aanleveren in PDF. De kwaliteit zal vaak beperkt zijn. Indien u bij de order aangeeft dat het Microsoft bestanden zijn en er om vraagt voor een controle zullen wij u een druk pdf mailen van het resultaat. Bij orders onder de € 250,00 zal u daar € 25,00 voor berekend worden. Bij vragen over het aanleveren van juiste bestanden mag u altijd de hulplijn gebruiken.

Transparantie en overdruk
Transparantie en overdruk kunnen problemen veroorzaken. Om die redenen dienen transparantie te worden afgevlakt.
Daarnaast wijzen wij u erop dat tekst en/of beeld niet op overdruk moet staan. Wanneer dit namelijk wel het geval is, bestaat er het risico dat betreffende tekst en/of beeld in het drukprocedé slecht tot niet zichtbaar zijn. Witte teksten of vlakken e.d. die op overdruk staan zullen in zijn geheel wegvallen. (note: het aanleveren van bestanden met transparantie en/of overdruk is geheel op eigen risico.)

Indesign en/of Illustrator
In Indesign en Illustrator kunt u overdruk rechtstreeks verwijderen in het pallet ‘kenmerken’. Transparaties kunt u in Illustrator direct afvlakken via menu ‘object’. In Indesign maakt u een profiel aan onder het menu ‘bewerken > voorinstellingen transparanties afvlakken’. U kiest daar de regelen (hoge resolutie) en klikt op ‘nieuw’ en geeft uw bestand een naam. Zet dan de eerste schuif van 100% naar 75%. Het overige mag blijven staan en vink vervolgens in het onderste vakje complexe regio’s bijknippen’ aan. Bevestig met ‘ok’. Bij het exporteren naar PDF kiest u onder ‘advanced’voor dit aangemaakte profiel.

Lijnen
Lijnen (vector) worden automatisch verhoogd tot 0,08mm indien ze dunner zijn en hierdoor zouden vervallen in het resultaat.

Kleuren
Full color
Full color (4/0 – 4/4) bestanden moeten altijd worden opgemaakt in CMYK.
Indien PMS kleuren worden gebruikt in een full color opdracht zullen wij deze zelf omzetten naar full color met het juiste kleurprofiel voor het gekozen papier,
De maximale kleurdekking bij full color drukwerk is ongeveer 340%. Wanneer u een vlak wilt voorzien van diepzwart adviseren wij u 100% zwart + 30% cyaan +30% magenta + 30 geel toe te voegen. Bij tekst adviseren wij dit alleen te doen bij tekst groter als 60 pnt.

PMS kleuren
Bestanden met een-, twee- of drie kleuren drukwerk moet worden opgemaakt in PMS (solid colors). Deze kleurcodes moet u meegeven in uw document.

Formaten en Snijmarge


Bestanden voor drukwerk dienen te worden aangeleverd in de juiste formaten. Houdt u hierbij rekening met 3 mm snijmarge/afloop aan alle zijden. We adviseren u binnen uw ontwerp altijd minimaal 3 mm binnen het netto formaat werkt zodat belangrijke teksten en/of afbeeldingen niet kunnen komen te vervallen, Bij het snijden van drukwerk is altijd een tolerantie aanwezig, dus pas op met kaders kort langs de snijlijn.