WordPress 5.3 is vrijgegeven

We introduceren onze meest verfijnde gebruikerservaring met de verbeterde blokeditor in WordPress 5.3!

WordPress 5.3 maakt de blokeditor, die is geïntroduceerd in WordPress 5.0, nog beter en het heeft nu ook een nieuwe blok, meer intuïtieve interacties en verbeterde toegankelijkheid. Nieuwe functies in de editor vergroten de ontwerp vrijheid, bieden extra lay-outopties en stijlvariaties zodat ontwerpers volledige controle hebben over het uiterlijk van hun website.

Deze release introduceert ook het Twenty Twenty thema waardoor de gebruiker meer ontwerpflexibiliteit en integratie met de blokeditor heeft. Het maken van prachtige webpagina’s en geavanceerde lay-outs is nog nooit zo eenvoudig geweest.

Verbeteringen blok-editor

Deze op verbeteringen gerichte update introduceert meer dan 150 nieuwe functies en gebruiksverbeteringen, waaronder verbeterde ondersteuning van grote afbeeldingen voor het uploaden van niet-geoptimaliseerde foto’s met een hoge resolutie die zijn gemaakt met je smartphone of andere hoogwaardige camera’s. In combinatie met grotere standaard afbeeldingsformaten zien foto’s er altijd op hun best uit.

De verbeteringen van de toegankelijkheid omvat de integratie van stijlen voor blokeditor in de beheerinterface. Deze verbeterde stijlen lossen veel toegankelijkheidsproblemen op: kleurcontrast op formuliervelden en knoppen, consistentie tussen editor- en admin-interfaces, nieuwe notificaties, standaardisatie naar het standaard WordPress-kleurenschema en de introductie van animatie om interactie met je blokken snel en natuurlijk aan te laten voelen.

Voor mensen die een toetsenbord gebruiken om door het dashboard te navigeren, heeft de blokeditor nu ook een navigatiemodus. Hiermee kan je van blok naar blok springen zonder door elk deel van de blokbesturing te bladeren.

Uitgebreide design flexibiliteit

WordPress 5.3 voegt nog meer gereedschappen toe om geweldige ontwerpen mee te maken.

  • Het nieuwe Groep blok staat je toe om jouw pagina makkelijk op te delen in kleurrijke secties.
  • Het Kolom blok ondersteund vanaf nu vaste kolombreedtes
  • De nieuwe vooraf gedefinieerde lay-outs maken het heel simpel om inhoud in geavanceerde lay-outs te ontwerpen
  • De tekstkleur van titelblokken is nu instelbaar
  • Met extra stijlopties kan je de gewenste stijl instellen voor elke blok dat deze functie ondersteunt

Introductie Twenty Twenty

Terwijl de blokeditor zijn eerste verjaardag viert, zijn we er trots op dat Twenty Twenty is ontworpen met flexibiliteit in de kern. Pronk met je diensten of producten met een combinatie van kolommen, groepen en mediablokken. Stel je inhoud in op breed of volledige uitlijning voor dynamische en boeiende lay-outs.

Twenty Twenty heeft, zoals het hoort, een sterke focus op overzichtbaarheid en leesbaarheid. Het thema bevat het typeface Inter wat ontworpen is door Rasmus Andersson. Inter is beschikbaar als een Variable Font versie, voor het eerst in een standaard thema, wat maakt dat de laadtijd kort houd door alle stijlen van Inter in slechts twee font bestanden beschikbaar zijn.

Verbeteringen voor iedereen

Automatische afbeeldingsrotatie

Je afbeeldingen zullen nu op de correcte manier gedraaid zijn wanneer je ze uploadt gebaseerd op de orientatiedata. Deze verbetering is negen jaar geleden voorgesteld en mogelijk gemaakt door het doorzettingsvermogen van vele volhardende bijdragers.

Sitediagnose controles

De verbeteringen die geïntroduceerd worden in 5.3 maken het zelfs makkelijker om problemen te detecteren. Uitgebreide aanbevelingen brengen lichten bepaalde onderdelen uit die aandacht nodig hebben in het Health Check scherm.

Admin e-mail verificatie

Je wordt nu periodiek gevraagd om je admin email adres te bevestigen wanneer je ingelogd bent als een administrator. Dit maakt de kans een stuk kleiner dat je niet meer in je site kunt komen wanneer je je email adres wijzigt.

Voor ontwikkelaars

Date/Time component verbeteringen

Ontwikkelaars kunnen nu werken met data en tijdzones in een betrouwbaardere manier. Datum en tijd functionaliteit heeft een aantal nieuwe API functies toegevoegd gekregen voor unified timezone retrieval en PHP interoperability en daarnaast zijn er ook een hoop bug fixes doorgevoerd.

PHP 7.4 compatibiliteit

WordPress 5.3 ondersteunt PHP 7.4 volledig. Deze release bevat meerdere wijzigingen die verouderde functionaliteit verwijderen en de compatibiliteit verzekeren. WordPress blijft gebruikers aanbevelen om de laatste en beste versie van PHP te gebruiken.