WordPress 5.7 is vrijgegeven

Fleur je verhalen op in een editor die schoner en scherper is en meer uit de weg gaat.

Verken WordPress 5.7.

Met deze nieuwe versie brengt WordPress je frisse kleuren. De editor helpt je te werken op een paar plaatsen waar dat voorheen niet mogelijk was—tenminste, niet zonder in de code te duiken of een professional in te huren. De bedieningselementen die je het meest gebruikt, zoals het wijzigen van de lettertype grootte, zijn op meer plaatsen te vinden—precies waar je ze nodig hebt. En lay-out wijzigingen die eenvoudig zouden moeten zijn, zoals volledige-hoogte afbeeldingen, zijn nu nog eenvoudiger uit te voeren.

De editor is nu makkelijker te gebruiken

Aanpassing van lettertypegrootte op meer plaatsen: nu zijn de besturingselementen voor lettertypegrootte precies daar waar je ze nodig hebt in de lijst- en codeblokken. Je hoeft niet meer naar een ander scherm te gaan om die ene wijziging aan te brengen!

Herbruikbare blokken: verschillende verbeteringen maken herbruikbare blokken stabieler en gemakkelijker te gebruiken. En nu slaan ze automatisch op met het bericht wanneer je op de knop Update klikt.

Inserter verslepen: sleep blokken en blokpatronen van de inserter rechtstreeks naar je bericht.

Je kunt meer doen zonder het schrijven van aangepaste code

Uitlijning op volledige hoogte: heb je ooit een blok willen maken, zoals het cover-blok, om het hele venster te vullen? Nu kan je dat.

Knoppen blok: je kunt nu kiezen voor een verticale of horizontale lay-out. En je kunt de breedte van een knop instellen op een vooraf ingesteld percentage.

Sociale pictogrammen blok: je kunt nu de grootte van de pictogrammen wijzigen.

Een eenvoudiger standaard kleurenpalet

In dit nieuwe gestroomlijnde kleurenpalet worden alle kleuren die vroeger in de WordPress broncode zaten samengevouwen tot zeven core kleuren en een reeks van 56 tinten die voldoen aan de door WCAG 2.0 AA aanbevolen contrastverhouding tegen wit of zwart.

De kleuren zijn perceptueel uniform van licht tot donker in elk bereik, wat betekent dat ze bij wit beginnen en bij elke stap even veel donkerder worden.

De helft van het bereik heeft een contrastverhouding van 4,5 of hoger tegen zwart, en de andere helft behoudt hetzelfde contrast tegen wit.

Zoek het nieuwe palet in het standaardkleurenschema van WordPress Dashboard en gebruik het bij het bouwen van thema’s, plugins of andere componenten. Voor alle details, bekijk de ontwikkelaar kleurpalet opmerkingen.

Van HTTP naar HTTPS met een enkele klik

Vanaf nu is het omzetten van een site van HTTP naar HTTPS een beweging met één klik. WordPress werkt de database URL’s automatisch bij wanneer je de overstap maakt. Nooit meer jagen en gissen!

Nieuwe Robots API

Met de nieuwe Robots API kun je de filter richtlijnen opnemen in de robots metatag, en de API bevat standaard de max-image-preview: large richtlijn. Dat betekent dat zoekmachines grotere afbeelding voorbeelden kunnen tonen, wat je verkeer kan stimuleren (maar niet als de site is gemarkeerd als niet-openbaar).

Doorlopende schoonmaak na de update naar jQuery 3.5.1

JQuery heeft jarenlang geholpen om dingen op het scherm te laten bewegen op manieren die de basistools niet konden, maar dat blijft veranderen, en dat geldt ook voor jQuery.

In 5.7 wordt jQuery meer gefocust en minder opdringerig, met minder berichten in de console.

Lazy-load je iframes

Het is nu eenvoudig om iframes ook lazy-load te laden. Standaard voegt WordPress het loading="lazy" attribuut toe aan iframe tags wanneer zowel breedte als hoogte zijn opgegeven.


Bekijk de Field Guide voor meer informatie!

Bekijk de nieuwste versie van de WordPress Field Guide. Het heeft opmerkingen van ontwikkelaars voor elke wijziging waarvan je op de hoogte wilt zijn: WordPress 5.7 Field Guide.